Tomasz Radzinski

Ο Καναδός επιθετικός Τόμας Ρατζίνσκι (γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1973 στο Poznan της Πολωνίας), αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία της ομάδας της Ξάνθης.
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Πολωνικής Cujavia Inowroclaw, και αργότερα της Osnabruck. Το 1990 και σε ηλικία 17 ετών μεταναστεύει στον Καναδά και υπογράφει συμβόλαιο με την ομάδα των Toronto Rockets. Η εκρηκτικότητά του και η μεγάλη του ταχύτητα κάνουν την Βελγική Germinal να τον αποκτήσει το 1994 και να του δώσει την φανέλα του βασικού. Στις τέσσερις σεζόν που παίζει για λογαριασμό της Germinal συμμετέχει σε 104 παιχνίδια, στα οποία πετυχαίνει 42 γκολ.
Όπως συμβαίνει συχνά με τις περιπτώσεις καλών παικτών που αγωνίζονται σε μικρότερης δυναμικής ομάδες, ο Τόμας τράβηξε τα βλέμματα της μεγάλης Anderlecht. Έτσι, σε ηλικία 25 ετών υπογράφει τριετές συμβόλαιο και μεγαλουργεί στον ιστορικό αυτό σύλλογο. 75 παιχνίδια και 51 γκολ είναι ο τελικός του απολογισμός στην Anderlecht. Μάλιστα το 2000-2001 αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ στο Βέλγιο με 23 τέρματα, ενώ σημειώνει και 5 γκολ στο Champions league εκείνης της περιόδου...
Είναι ώρα για τον Ρατζίνσκι να περάσει τα στενά της Μάγχης. Επόμενος σταθμός του η Αγγλική Everton. Μια μεταγραφή που κόστισε στα "ζαχαρωτά" £4.5 εκατομύρια. Αγωνίζεται για λογαριασμό της σε τρεις σεζόν, κερδίζοντας την εκτίμηση και των φίλων της ομάδας. Με την φανέλα της ομάδας του Λίβερπουλ αγωνίστηκε σε 91 παιχνίδια και πέτυχε 25 τέρματα.
Στο τέλος της χρονιάς του 2003-2004 ζήτησε μεταγραφή από την διοίκηση της ομάδας του, για να καταλήξει στην Fulham αντί του ποσού των £1.75 εκατομυρίων.
Κέρδισε τις καρδιές των φιλάθλων των "Cottagers" πετυχαίνοντας σημαντικά γκολ στα 103 ματς που συμμετείχε. Συνολικά, αυτά ήταν 10.
Το καλοκαίρι του 2007, ανακοινώθηκε η απόκτησή του από την Ξάνθη με την μορφή ελεύθερης μεταγραφής. Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Τόμας (ο Θωμάς όπως τον φωνάζουν οι φίλοι της ομάδας) οδηγεί την Ξάνθη στο σκοράρισμα, έχει κερδίσει τους πάντες με το ταμπεραμέντο, τις ενέργειές του στο γήπεδο και τον επαγγελματισμό του.
Είναι εν ενεργεία διεθνής με την εθνική ομάδα του Καναδά με 46 συμμετοχές και 10 γκολ.
Λίγες ημέρες πρίν απο την έναρξη της σεζόν 2008-09 ο Radzinski αποχώρησε απο την ομάδα επικαλούμενος προσωπικά προβλήματα, και ανακοινώθηκε απο την Lierse που αγωνιζόταν στην Β΄ κατηγορία του Βελγίου, την οποία οδηγεί εκ του ασφαλούς στην άνοδο στην μεγάλη κατηγορία...
«Κάποιοι πιστεύουν πως το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι κάτι παραπάνω απ' αυτό...»


Bill Shankly