Roberto "Peto" Kettlun

Το καλοκαίρι του 2003 έφτασαν στην Ξάνθη αρκετοί λατονοαμερικάνοι ποδοσφαιριστές. Ένας απο αυτούς ήταν ο Χιλιανο/Ιταλο/Παλαιστίνιος Roberto Ketlun. Γεννήθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής στις 25 Ιουνίου του 1981. Πέρασε απο τις ομάδες Universidad Catolica, CD Palestino, Skoda Ξάνθη και Unión Española S.A.D.P. Αποκτήθηκε απο την ομάδα CD Palestino της Χιλής με 5ετές συμβόλαιο. Μπορεί να μην έμεινε πολύ στην ομάδα μας όμως στα τρία μόλις ματς και τα 157 λεπτά αγωνιστικής παρουσίας του στην Ξάνθη σημείωσε ένα γκολ. Το συμβόλαιό του λύθηκε τον Ιούλιο του 2004 και ο "Πετο" όπως είναι το παρατσούκλι του επέστρεψε στην Palestino για να βρεθεί μετέπειτα στην Unión Española S.A.D.P. Υπήρξε διεθνής με την εθνική ελπίδων της Χιλής. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Ketlun είναι πως αγωνίστηκε με την Παλαιστινιακή εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου του 1998 και του 2006, αλλά και στο ασιατικό προολυμπιακό τουρνουά των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, καθώς έχει ρίζες στην Παλαιστίνη από τον προπάππο του. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο βιογραφικό του Roberto έχει το γεγονός πως συμμετείχε στην ταινία Goal Dreams (2006) ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στο άτομο και την εθνική ταυτότητα όπως αυτή σφυρηλατείται μέσα από μια ομάδα πολύ διαφορετική απο τις άλλες... Περισσότερα σχετικά με την ταινία αυτή που εκτός των άλλων έχει βραβευθεί και στο φεστιβάλ ντικιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.goaldreams.com/
Την περίοδο 2007-2009 αγωνίστηκε στην Ιταλική Football Brindisi 1912. Συνέχισε την Ιταλική του καριέρα στη Santegidiese, την Teramo, την Olympia Agnonese, ενω τελευταία του ομάδα είναι η Virtus Casarano.

«Κάποιοι πιστεύουν πως το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι κάτι παραπάνω απ' αυτό...»


Bill Shankly