Emerson Moisés Costa

Ότι και να γράψεις για τον Emerson ή απλά τον "Έμο" μοιάζει λίγο. Πρόκειται, απλά, για την μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας μέχρι σήμερα...
Ο Emerson Moisés Costa, γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1972 στο Rio De Janeiro. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Flamenco, όμως επειδή δέν έπαιρνε φανέλα βασικού αποφάσισε να μεταγραφεί στην Coritiba. To 1991, ξεκινά η ευρωπαϊκή καριέρα του Έμο. Σαν γνήσιος Βραζιλιάνος, πραγματοποιεί την πρώτη του "στάση" στην Πορτογαλία και την Belenenses. Εντυπωσίασε στην πρώτη του χρονιά και κέρδισε την εμπιστοσύνη της Porto. Με προπονητή τον "τεράστιο" sir Μπόμπι Ρόμπσον, η Porto κερδίζει διαδοχικούς τίτλους, αγωνίζεται στο Champions League και o Emerson κερδίζει τον τίτλο του καλύτερου παίκτη το 1996. Ήταν φυσικό να κινήσει το ενδιαφέρον μεγάλων συλλόγων και πρωταθλημάτων. Επιλέγει, τελικά, να παίξει στην Αγγλική Middlesbrough (αντί να υποκύψει σε τέσσερις Ιταλικές ομάδες) έναντι 4 εκ. λιρών.
Η καριέρα του στην Βorough λήγει γρήγορα. Ο sir Ρόμπσον (που προπονεί πλέον την Barcelona) τον θέλει στην νέα του ομάδα. Παράλληλα η Borough υποβιβάζεται στην Division one ενώ η σύζυγός του δέν αντέχει άλλο την Αγγλία...
Επιστρέφει για διακοπές στην Βραζιλία, δηλώνοντας πως δέν επιθυμεί να επιστρέψει στην Ευρώπη. Όχι για πολύ, καθώς επιστρέφει στην γηραιά ήπειρο και την ισπανική Tenerife αντί 4,25 εκ, λιρών. Παραμένει στην ομάδα έως το 2000 παρά τον υποβιβασμό της, ενω την ίδια σεζόν πηγαίνει στην Deportivo La Corouna. Συνέχισε στην Atletico Madrid και την Rangers (έγινε ο πρώτος Βραζιλιάνος που αγωνίστηκε σε αυτή) για να καταλήξει τελικά στην Ξάνθη.
Παρά το σύντομο της παραμονής του (μόλις 6 μήνες) ο Έμο έκλεψε τις καρδιές των απαιτητικών Ξανθιωτών με το καλημέρα και τον εντός έδρας αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Εκπληκτικές εμφανίσεις, ποδόσφαιρο ουσίας και θέαμα όπου το απαιτεί η περίσταση είναι η συνταγή που οδηγεί την Ξάνθη στην πρώτη θέση της βαθμολογίας (για σύντομο χρονικό διάστημα) τη σεζόν 2005-2006. Ο Έμο αγωνίζεται σε 16 αγώνες και πετυχαίνει 1 γκόλ κόντρα στον Πανιώνιο, το οποίο και πανηγυρίζει έξαλα. Παίζει, επίσης στα δύο μάτς κόντρα στην Middlesbrough στα πλαισια του κυπέλλου UEFA, όταν και γίνεται αποδέκτης ενός αξέχαστου standing ovation πρίν την έναρξη του αγώνα στο Riverside...
Τον Γενάρη του 2006, το όνειρο γκρεμίζεται απότομα και ο Έμο πηγαίνει στην ΑΕΚ...
Συνέχισε να αγωνίζεται στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ, ενω αποφάσισε να τελειώσει την καριέρα του στην Βραζιλιάνικη ομάδα Madureira Esporte Club.
Στην καριέρα του έχει κερδίσει δύο πρωταθλήματα και ένα super cup Πορτογαλίας και ένα κύπελλο Ισπανίας με την Deportivo.
Να είναι πάντα καλά, γιατί μας έδειξε πως παίζεται το ποδόσφαιρο και μας έκανε να ονειρευτούμε μεγάλα πράγματα...


«Κάποιοι πιστεύουν πως το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι κάτι παραπάνω απ' αυτό...»


Bill Shankly